วันพุธที่ 5 กันยายน พ.ศ. 2555

ต้มยำกุ้ง (Tom-Yam-Kung)



ต้มยำกุ้ง : Tom-Yam-Kung (Shrimp Spicy Soup)
1.กุ้งขนาดกลาง 10 ตัว (Fresh Shrimp 10 pieces)2.เห็ดฟาง 100 กรัม (Mushroom 100 gm.) 3.ตะไคร้ 2 ต้น  (Lemongrass 2 pieces)
4.ข่าหั่นบางๆ 4 ชิ้น (galangal 4 pieces)
5.ใบมะกรูด 4 ใบ (Kaffir lime leaves)
6.น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ (Fish sauce 2 table spoons)
7.น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ (Lime juice 3 table spoons)
8. น้ำตาลทราย 1-2 ช้อนชา (White Sugar 1-2 tea spoon)
9.พริกขี้หนู 4 เม็ด(ทุบพอให้แหลก) (Red chili 30gm)10.น้ำสะอาด 3 ถ้วยตวง (Water 3 Cups)
11.ผักชี 1 ต้น (หั่นหยาบ) (Coriander 20 gm) 
12. ผักชีฝรั่ง 1 ต้น (Long Coriander 30gm)
13.นมสด UHT 60 ml (UHT Milk 60 ml)
14. น้ำมันน้ำพริกเผา 1 ช้อนชา (Chili paste oil 1 tea spoon)

วิธีทำ Cooking Way :
1. ปอกเปลือกกุ้งออก เหลือหางไว้ (เพื่อความสวยงามเมื่อปรุงเสร็จ) จากนั้นหั่นด้านหลังกุ้งเพื่อเอาเส้นสีดำออก
Peel the shrimp, leaving the tails on (to be beautiful when finished cooking), then cut out the back of the shrimp to black out.

2.เอาเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วน
Wash the mushrooms, cut into 4 parts.

3. เริ่มต้มน้ำ จากนั้นใส่ ข่า, ตะไคร้,พอน้ำเดือด ใส่ใบมะกรูดและ กุ้งสด เมื่อสีกุ้งเริ่มเปลี่ยนเป็นสีชมพู (เริ่มสุก)
Bring water to a boil in a pot. Then add galangal, lemon grass, Kaffir lime leaves and shrimp then until the shrimp begin to turn pink (Semi Cooked)

4. ใส่เห็ดที่หั่นไว้แล้ว ใส่ผักชีฝรั่ง แล้ว ปรุงรส ด้วยพริกขี้หนู น้ำปลา และน้ำมะนาว
Put ​​mushrooms, Long Coriander, Chili, Fish sauce lime juice and a bit of Chili paste oil.

5. ตักใส่ชามพร้อมโรยหน้าด้วยใบผักชี เสิรฟทันที พร้อมด้วยข้าวหอมมะลิ ร้อนๆ
Put in to the Blow and then topping with Coriander save with Hom-ma-li (Jasmine Rice).

@@@@@

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น